Ulrikke Falch holdt foredrag om å være ungdom i dag, og om massemedias bilde på seksualitet og kjønn. Dette engasjerte helt tydelig ungdommene.
Falch er opprinnelig kjent for å ha spilt rollen som Vilde i den populære ungdomsserien “Skam”. Etter Skam-suksessen har Falch satt seg selv på kartet som aktivist og samfunnsdebattant. Hun har blant annet holdt appell etter 8.mars-toget i Oslo, vært gjest hos Lindmo og engasjert sine én million følgere på Instagram.
Åpen om psykisk helse
Falch åpnet foredraget med å fortelle salen om sine egne erfaringer angående psykisk helse. I niende klasse ble Falch syk av spiseforstyrrelsen anoreksi. Senere prøvde hun å ta livet sitt to ganger før hun fikk hjelp.
– Jeg er glad for å kunne melde at jeg er veldig frisk i dag, forsikrer Falch.
– Jeg spiser hva jeg vil, og tenker ikke på kropp.
Da Falch selv var syk manglet hun forbilder. Det er noe av grunnen til at hun er såpass åpen om psykisk helse i dag. Hun ønsker å normalisere og kollektivisere psykisk sykdom, og mener det er et samfunnsproblem.
Uoppnåelig ideal
Store deler av foredraget dreide seg om mediebransjen, og da spesielt hvordan media skiller mellom kjønn med tanke på tilnærmingsmåte og reklame.
– Mange unge er avhengige av sosiale media for å henge med i det sosiale livet. Ungdom er en sårbar gruppe, og møter masse reklame på internett hver eneste dag som forteller oss hvordan vi kan bli bedre, forklarer Falch.
Hun mener at reklamenes budskap er at skjønnhet koster penger, og at du kan bli en vakrere og bedre versjon av deg selv om du kjøper et spesifikt produkt.
– Reklamen kommersialiserer lykke. I media ser man kun hvite, tynne, blonde jenter. Dette gjør at ungdom tror det finnes et fasitsvar på hvordan man skal se ut. Unge jenter sulter seg og slanker seg for å nå opp til konstruerte og uoppnåelige bilder.
Har tro på endring
Falch har allikevel troen på endring.
– Det er en økende motkultur, og markedet tilpasser seg det fordi vi krever det. Vi er mer kritiske enn før. Det gjør at H&M selger t-skjorter med “feminist” på, eller at man får kjøpt bher uten spiler som presser puppene dine opp i været, sier hun.
Drømmen er et samfunn uten utpregede kjønnsroller, kroppsidealer og tabu rundt psykisk helse.
– Vi må kollektivisere psykisk helse slik at det ikke bare dreier seg om individet. Jeg håper på en endring, og det kommer til å bli bedre, sier Falch.
Hun ga en siste oppfordring til ungdommene.
– Rett sinnet deres mot urettferdigheten i samfunnet, ikke mot dere selv!