Engasjerte ungdommene

Ulrikke Falch holdt foredrag om å være ungdom i dag, og om massemedias bilde på seksualitet og kjønn. Dette engasjerte helt tydelig ungdommene. 

Falch er opprinnelig kjent for å ha spilt rollen som Vilde i den populære ungdomsserien «Skam». Etter Skam-suksessen har Falch satt seg selv på kartet som aktivist og samfunnsdebattant. Hun har blant annet holdt appell etter 8.mars-toget i Oslo, vært gjest hos Lindmo og engasjert sine én million følgere på Instagram.

Åpen om psykisk helse

Falch åpnet foredraget med å fortelle salen om sine egne erfaringer angående psykisk helse. I niende klasse ble Falch syk av spiseforstyrrelsen anoreksi. Senere prøvde hun å ta livet sitt to ganger før hun fikk hjelp.

– Jeg er glad for å kunne melde at jeg er veldig frisk i dag, forsikrer Falch.

– Jeg spiser hva jeg vil, og tenker ikke på kropp.

Da Falch selv var syk manglet hun forbilder. Det er noe av grunnen til at hun er såpass åpen om psykisk helse i dag. Hun ønsker å normalisere og kollektivisere psykisk sykdom, og mener det er et samfunnsproblem.

Ulrikke Falch engasjerte med sin egen historie angående psykisk helse

Uoppnåelig ideal

Store deler av foredraget dreide seg om mediebransjen, og da spesielt hvordan media skiller mellom kjønn med tanke på tilnærmingsmåte og reklame.

– Mange unge er avhengige av sosiale media for å henge med i det sosiale livet. Ungdom er en sårbar gruppe, og møter masse reklame på internett hver eneste dag som forteller oss hvordan vi kan bli bedre, forklarer Falch.

Hun mener at reklamenes budskap er at skjønnhet koster penger, og at du kan bli en vakrere og bedre versjon av deg selv om du kjøper et spesifikt produkt.

– Reklamen kommersialiserer lykke. I media ser man kun hvite, tynne, blonde jenter. Dette gjør at ungdom tror det finnes et fasitsvar på hvordan man skal se ut. Unge jenter sulter seg og slanker seg for å nå opp til konstruerte og uoppnåelige bilder.

Massemedia er en stor del av ungdoms problemer, mener Falch

Har tro på endring

Falch har allikevel troen på endring.

– Det er en økende motkultur, og markedet tilpasser seg det fordi vi krever det. Vi er mer kritiske enn før. Det gjør at H&M selger t-skjorter med «feminist» på, eller at man får kjøpt bher uten spiler som presser puppene dine opp i været, sier hun.

Drømmen er et samfunn uten utpregede kjønnsroller, kroppsidealer og tabu rundt psykisk helse.

– Vi må kollektivisere psykisk helse slik at det ikke bare dreier seg om individet. Jeg håper på en endring, og det kommer til å bli bedre, sier Falch.

Hun ga en siste oppfordring til ungdommene.

– Rett sinnet deres mot urettferdigheten i samfunnet, ikke mot dere selv!

Etter foredraget fikk ungdommene mulighet til å stille spørsmål til Falch

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.